T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / AZİZİYE - Adnan Menderes Anadolu Lisesi

TARİHÇEMİZ

ADNAN MENDERES

           1899 Yılında Aydın' da dünyaya geldi. Eğitim-Öğretim hayatına İzmir İttihat ve Terakki Mektebi'nde başladı.

          Daha sonra Ankara Hukuk Fakültesini tamamladı. Birinci Dünya Savaşı yıllarında yedek subay olarak askerliğini yaptı.

       Aydın' da bazı arkadaşlarıyla birlikte Ayyıldız grubunu kurdu. İlerleyen zamanlarda Piyade Alay Yaveri olarak savaşa katıldı. Savaştan sonra İstiklal Madalyası almaya hak kazandı.

         Adnan Menderes, 1945 yılına kadar TBMM' de komisyon raportörlüğü yaptı. Celal BAYAR ile birlikte 7 Ocak 1946' da Demokrat Parti'nin kurulmasına vesile oldular.1946 seçimlerinde Demokrat Parti' den Kütahya milletvekili seçildi. 1950 seçimlerinde Demokrat Parti iktidar oldu. 10 yıl boyunca Demokrat Parti'nin tek başbakanı oldu. İktidarı zamanında 5 hükümet kurdu. Bu 10 senelik zaman içinde Türkiye'nin iç ve dış siyasetinde büyük gelişmeler oldu. Sanayileşme ve şehirleşme hamleleriyle ülke büyük bir kalkınma yaşadı.

         Tarımda makineler kullanılmaya başlandı. Ulaşım, enerji, eğitim, sağlık, sigorta ve bankacılık alanlarında büyük gelişme yaşandı. 27 Mayıs 1960 tarihinde gerçekleşen askeri darbeyle iktidardan indirilerek Yassıada' ya hapsedildi.

          Milli Birlik Komitesince kurulan Yüksek Adalet Divanı'nca ölüm cezasına çarptırıldı. Yassıada' da tutuklu bulunduğu 17 Eylül 1961 tarihinde İmralı Adası'nda asılarak idam edildi. 

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

          Okulumuz 1995 yılında bugünkü 19 Mayıs Ortaokulu binasında açılmış, sonradan kendi binasına taşınmıştır. Okulumuzda 2000-2001 Eğitim-Öğretim Yılında Yabancı Dil Ağırlıklı bölüm açılmıştır.

    Halen yeni hizmet binasında Eğitim-Öğretim faaliyetlerini yürüten okulumuz; 2013 yılında Anadolu Lisesine dönüştürülmüştür.

     Akademik başarısı ile dikkat çekmiş, çeşitli üniversitelerin yükseköğretim programlarına öğrenciler göndermiştir. Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizden ülkenin çeşitli kadrolarında görev almaktadırlar.

       Okulumuz atletizm takımı 2012-2016 Eğitim-Öğretim yılları arasında; üç Türkiye Şampiyonluğu ve İsrail-Macaristan olmak üzere iki dünya şampiyonluğu kazanmıştır.

       2023 Vizyon belgesinde belirtilen esaslara uygun çeşitli Tasarım Beceri Atölyeleri ve çağdaş standartlarla donatılmış derslik ve laboratuvarlarımız bulunmaktadır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.01.2018 - Güncelleme: 07.02.2023 11:54 - Görüntülenme: 1477
  Beğen | 13  kişi beğendi